tag:blogger.com,1999:blog-15732937718870003842024-03-13T06:39:53.510-07:00HaliaFazul Hamjahhttp://www.blogger.com/profile/14471597290895780004noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-1573293771887000384.post-2765994532085889002009-09-12T07:16:00.000-07:002009-09-12T08:28:57.785-07:00HALIA, HALIA, HALIA........<div style="text-align: center;"><span style="font-weight: bold;">PELAN PEMASARAN KOMODITI HALIA 2003 - 2010</span><br /><br /></div><span style="font-weight: bold;">1. PENGENALAN</span><br /><br />Halia dikategorikan sebagai sayuran umbisi .Ia juga merupakan tanaman<br />herba atua rempah.Tanaman halia dikatakan berasal dari Asia Tenggara<br />telah lama di kenali di Asia dan kini di seluruh dunia.Halia digunakan<br />sebagai bahan perasa dalam pelbagai masakan.Halia boleh di proses<br />untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak oleoresin.Minyak halia boleh<br />di jadikan bahan perasa minuman buah-buahan,confectionary kosmetik<br />dan ubatan.Oleoresin pula boleh digunakan untuk bahan perasa minuman<br />tetapi lebih untuk ubatan.<br />Ubat-ubatan dari halia boleh mengawal penyakit antaranya<br />demam,batuk,sesak dada,pleurisy,cramps,migrane, sengugut,sakit<br />kepala,sakit gigi,sakit tulang,sakit perut dan sakit gastrointestinal.<br />Halia ditanaman dikawasan tropika meliputi tanah ketinggian 1500 meter<br />dari aras laut dan boleh hidup dalam berbagai keadan cuaca dan jenis<br />tanah.<br /><br /><span style="font-weight: bold;">2. ANALISA SITUASI<br /><br />2.1 Analisa Produk</span><br /><br />2.1.1 Jenis Dan Varieti<br /><br />Halia atau nama botaninya, Zingiber officinale Roscoe dari<br />famili Zingiberaceae digunakan sebagai rempah perasa dan<br />ubatan. Ciri-ciri rizom halia seperti kandungan serabut, hasil<br />dan pungency (pedas) berbeza dari varieti ke varieti.<br />Terdapat dua jenis di Malaysia, iaitu :<br />- Jenis Bentong rizom besar dan<br /> (Halia Bkt. Tinggi) berwarna pucat keputihan<br /><br />- Jenis Tanjung Sepat rizomnya berbentuk<br /> (Halia Indonesia) panjang dan berwarna<br /> kekuningan muda<br /><br />2.1.2 Benih<br /><br />Halia ditanam daripada keratan rizom berumur 9 bulan. Pada<br />masa kini benih hanya boleh diperolehi daripada pengusahapengusaha<br />halia di mana sebahagian daripada halia yang<br />dituai disimpanuntuk dijadikan benih. Benih/rizom halia<br />pada masa kini dijual pada harga RM4.00/kg. Sebanyak1,800 kg rizom segar adalah diperlukan untuk seluas 1<br />hektar.<br /><br />2.1.3 Zon Pengeluaran<br />Di Malaysia, negeri-negeri pengeluar utama halia ialah<br />Sabah, Sarawak, Pahang, Selangor dan Johor. Di Negeri<br />Pahang, kawasan utama pengeluaran halia ialah di Bentong.<br />Di Negeri Sabah, kawasannya ialah di Keningau dan<br />Tambunan.<br /><br />Pada tahun 2000, jumlah pengeluaran halia dari kawasan yang<br />mengeluarkan hasil (225.7 hektar) di Semenanjung Malaysia<br />dilaporkan sebanyak 1,859.3 metrik tan.<br /><br />2.1.4 Keperluan Tanah Dan Cuaca<br /><br />Halia memerlukan taburan hujan sebanyak 200 – 260 cm<br />setahun dan cuaca yang panas. Halia sesuai ditanam<br />dipelbagai jenis tanah yang mempunyai saliran baik, kaya<br />dengan bahan organik serta gembur dan peroi, dan tidak<br />menyekat tumbesaran rizom. Halia hidup subur dalam<br />keadaan pH 5.0 – 6.5. Tanah yang paling sesuai ialah yang<br />bertekstur lom dari segi membekal nutrien, air dan udara<br />kepada akar tanaman. Ia juga boleh ditanam di tanah<br />gambut setelah ianya diperbaiki dengan sistem pengaliran<br />yang efisien, pengapuran sehingga pH tanah melebehi 5.0,<br />dan pemberian baja makro dan mikro yang mencukupi.<br />Halia juga sesuai di tanam dikawasan rendah di mana<br />suhunya 22-34°C dan mempunyai purata taburan hujan<br />sebanyak 2,000-2,500 mm/tahun.Masa yang paling sesuai<br />untuk menanam ialah pada bulan Februari hingga Mac, iaitu<br />pada musim permulaan hujan.<br /><br />2.1.5 Amalan Kultur<br /><br />Tanah perlu dibajak dan digembur sebelum menyediakan<br />batas berukuran 70 cm lebar dan 25 – 30 cm tinggi. Bagi<br />tanah yang berasid, kapur (GML) sebanyak 2.5 tan/ha ditabur semasa tanah dibajak. Bagi tanah mineral, baja<br />organan sebanyak 4 tan/ha digaulkan dengan tanah di atas<br />batas sebelum menanam.<br />Halia ditanam daripada keratan rizom berumur 9 bulan.<br />Rizom disimpan di tempat redup selama 2 minggu untuk<br />menggalakkan percambahan tunas. Selepas itu, rizom<br />dikerat 5 cm panjang (sekurang-kurannya 2 mata tunas).<br />Sebayak 25 – 30 keratan boleh didapati daripada 1 kg rizom.<br />Sebanyak 1800 kg rizom segar adalah diperlukan untuk<br />seluas 1 hektar.<br />Keratan-keratan rizom perlu direndam dalam larutan racun<br />kulat seperti Benomyl, dan dibiarkan kering sebelum<br />ditanam. Selepas ditanam, naungan perlu disediakan untuk<br />pucuk-pucuk baru yang muncul dalam masa 2 –4 minggu<br />selepas menanam. Jarak tanaman yang disyorkan ialah 45<br />cm di anatara baris dan 30 cm di antara pokok. Kepadatan<br />pokok 45,000 sehektar.<br />Baja kapur sebanyak 2.5 tan/ha ditabur semasa membajak<br />tanah, sekiranya pH kurang dari 5.<br />Untuk mengelakkan pertumbuhan rumpai, racun herba pracambah<br />seperti Alachlor atau Atrazine disembur pada kadar 4 lit/ha ke atas<br />batas, sebaik sahaja keratan-keratan halia ditanam. Selepas itu,<br />dua pusingan merumput secara manual di atas batas diperlukan.<br />Rumpai di sekeliling batas boleh dikawal dengan penyemburan<br />racun herba seperti Glufosinate ammonium. Penimbunan tanah di<br />pangkal pokok perlu dilakukan semasa merumput, supaya rizomrizom<br />tidak terdedah Serangga dan penyakit utama yang<br />menyerang tanaman halia ialah :<br /><br />JENIS SERANGGA/PENYAKIT KAWALAN<br />1. <span style="font-weight: bold;">Ulat Pengorek</span><br />(Udaspes folus)<br />-Sembur racun Permethrin<br /><br />2. <span style="font-weight: bold;">Layu Bakteria</span><br />(Pseudomonas solanacearum)<br />-Musnahkan pokok yang berpenyakit<br />Gunakan benih yang sihat<br />Tentukan saliran yang baik<br /><br />3. <span style="font-weight: bold;">Bintik Daun</span><br />(Phyllosticta zaingibera)<br />-Sembur racun kulat Benomyl<br /><br />Pada masa sekarang, pengeluaran halia masih dihasilkan secara<br />konvensional oleh pengusaha-pengusaha. Walau bagaimanapun,<br />pengeluaran sayur-sayuran termasuk halia adalah digalakkan<br />supaya diusahakan secara organik dalam tempoh Rancangan<br />Malaysia Kelapan.<br /><br />Halia boleh dipungut sebagai halia muda semasa berumur 4 – 5<br />bulan dan halia tua semasa berumur 8 – 9 bulan (batang dan daun<br />mula menjadi kuning). Halia yang dipungut sekiranya terdedah<br />lama kepada cahaya matahari akan kehilangan air dan mutunya<br />merosot. Hasil halia tua adalah di antara 14 – 20 tan/ha dan halia<br />muda ialah 8 – 12 tan/ha. Hasil purata halia tua ialah 17 tan/ha.<br />Ini masih rendah jika di bandingkan dengan pengeluaran halia<br />China ( 115 tan/ha ), Indonesia ( 73 tan/ha ), Filipina ( 58 tan/ha )<br /><br />2.1.6 Kos Pengeluaran<br />Kos pengeluaran dibahagi kepada tiga komponen; iaitu kos<br />bahan, kos tenaga dan kos pelbagai. Sila rujuk Lampiran 2,3<br />dan 4. Jumlah kos pengeluaran bagi penanaman halia<br />Bentong adalah RM17,357.00 sehektar. Kos bahan<br />merupakan kos yang paling tinggi (RM12,962.00),<br />berbanding dengan kos tenaga (RM3,900.00) dan kos<br />pelbagai (RM495.00). Kos pengeluaran sekilogram halia<br />Bentong ialah RM1.02. Manakala anggaran kos pengeluaran<br />Halia Sabah ialah RM0.76 dan kos pengeluaran di kawasan<br />keseluruh Malaysia ialah RM0.86. Perbezaan di antara harga<br />ladang dan kos/kg ini merupakan angka petunjuk untung<br />atau ruginya pengeluaran.<br />Harga halia pada peringkat ladang sering menghadapi<br />keadaan turun naik yang dipengaruhi oleh faktor-faktor<br />kualiti halia dan keadaan cuaca yang mempengaruhi<br />pengeluaran halia. Dalam tempoh lima tahun (1996 – 2000),<br />harga halia di peringkat ladang adalah di antara RM1.64/kg<br />dan RM2.37/kg dan harga purata ialah RM1.99/kg. Bagi<br />halia Bentong, harga di peringkat ladang ialah RM4.00/kg.<br /><br />Berdasarkan kepada hasil halia sehektar dan harga purata<br />RM2.00 sekilogram, pendapatan kasar yang boleh diperolehi<br />ialah RM68,000 bagi halia Bentong, RM24,000.00 bagi halia<br />Sabah dan RM34,000.00 secara umum<br />Pendapatan bersih merupakan baki pendapatan setelah<br />ditolak segala kos perbelanjaan yang terlibat. Berdasarkan<br />hasil, harga dan kos pengeluaran yang dinyatakan,<br />pendapatan bersih sehektar ialah RM50,643.00 bagi halia<br />Bentong.RM14,890.00 bagi halia Sabah dan secara umum<br />RM19,343.00.<br />Bagi tanaman singkat masa seperti halia, kaedah “Pulangan<br />bagi setiap ringgit yang dilabur” sering digunakan dalam<br />analisis keuntungan. Ianya adalah nisbah di antara<br />pendapatan kasar dan kos pengeluaran. Bagi penanaman<br />halia, pulangan bagi setiap ringgit yang dilabur ialah RM3.92<br />bagi halia Bentong, RM2.63 bagi halia Sabah dan secara<br />umum RM2.32 dalam jangka masa 9 bulan.<br /><br />2.1.7 Amalan Pengendalian Lepastuai<br /><br />Pengendalian lepastuai yang teratur bagi halia amatlah<br />penting untuk mengawal kerosakan dan kemerosotan mutu.<br />Mutu halia menurun akibat jangkitan kulat, kehilangan air<br />(kecut) dan juga percambahan. Keperluan pengendalian<br />harus diambil kira daripada peringkat pengutipan sehingga<br />penerimaan oleh pengguna dan untuk<br />dieksport.<br /><br />2.1.7.1 Pengutipan<br /><br />Halia mencapai kematangan yang sesuai untuk<br />kegunaan segar selepas 8-9 bulan penanaman.<br />Kematangan juga kerap ditentukan dengan<br />meneliti perubahan warna daun yang menjadi<br />kekuningan dan seterusnya gugur.<br />Halia dikutip pada awal pagi ataupun petang iaitu<br />dalam keadaan persekitaran yang redup. Ini<br />bertujuan mengelakkan kehilangan kandungan air<br />yang boleh menyebabkan halia menjadi kecut.<br />Kesan pancaran matahari juga boleh<br />menyebabkan penghijauan yang akan<br />menjejaskan mutu halia.<br />Pada peringkat permuliaan, cangkul digunakan<br />bagi melonggarkan tanah disekitar pokok halia<br />untuk memudahkan penarikan rizom keluar.<br />Penggunaan alat yang tidak sesuai atau yang<br />kasar boleh merosakkan, mencacatkan atau<br />mematahkan halia.<br /><br />2.1.7.2 Pengendalian di ladang<br /><br />Halia yang telah dikutip dimasukkan ke dalam<br />bekas yang sesuai seperti bakul plastik (30 kg)<br />ataupun bakul buluh. Sekiranya bakul buluh digunakan, bahan pengalas seperti kertas atau<br />span perlu bagi mengelakkan geseran antara<br />bakul dan halia itu. Kutipan harus dibawa dengan<br />secepat mungkin ke tempat pengumpulan atau<br />rumah pembungkusan bagi operasi penyediaan<br />yang seterusnya. Keadaan yang sedemikian<br />adalah untuk mengelakkan pendedahan yang<br />lama atau cuaca panas yang boleh mengecutkan<br />rizom. Jenis pengangkutanyang digunakan<br />bergantung pada muatan dan jarak perjalanan ke<br />tempat pengumpulan.<br /><br />2.1.7.3 Operasi di rumah pembungkusan<br /><br />i) Pemilihan dan pemotongan<br /><br />Pemilihan dilakukan bagi mengasingkan rizom<br />yang terlalu tua, yang terlalu muda, yang<br />busuk dan yang patah. Kebanyakan halia yang<br />patah disebabkan oleh kecederaan semasa<br />pengutipan dan kesan himpitan semasa<br />pengangkutan.<br />Cabang halia yang kecil dan tidak menarik<br />dipotong dengan pisau yang tajam.<br />Pemotongan perlu dilakukan dengan cermat<br />supaya tidak mencederakan bahagian halia<br />yang sebenar.<br /><br />ii) Pembasuhan dan perlakuan racun kulat<br /><br />Pembasuhan halia dibahagikan kepada dua<br />peringkat. Pada peringkat yang pertama,<br />pancutan air bersih digunakan untuk<br />membuang tanah dan serangga yang melekat<br />pada rizom. Pada peringkat yang kedua pula,<br />halia direndam di dalam air yang bersih untuk<br />membersihkan bahagian yang masih kotor<br />dengan menggunakan penggosok yang<br />lembut. Air perlu ditukarkan selalu bagi<br />mengelakkan jangkutan kulat.<br />Halia yang bersih direndam di dalam larutan<br />pengawal kulat (500 ppm) selama 10 minit<br />bagi mengelakkan pertumbuhan kulat yang<br />boleh menyebabkan pembusukan.<br /><br />iii) Pengeringan<br /><br />Air yang berlebihan pada halia boleh dibuang<br />dengan meletakkan halia di atas rak pada suhu<br />ambient. Kipas boleh digunakan untuk<br />mempercepatkan proses pengeringan.<br /><br />iv) Perawatan<br /><br />Halia yang telah kering di atas rak dibiar<br />terdedah kepada suhu ambient, dengan pengudaraan yang baik selama 4-5 hari.<br />Operasi ini perlu bagi membolehkan<br />pembentukan lapisan periderma di bahagian<br />rizom yang terluka semasa pengutipan dan<br />pengendalian. Pembentukan lapisan ini akan<br />dapat mengelakkan kehilangan lembapan yang<br />berlebihan, serangan mikroorganisma dan<br />lebam pada tisu yang luka. Halia yang telah<br />diberi perawatan yang cukup akan mempunyai<br />rupa dan warna yang menarik.<br /><br />v) Penggredan<br /><br />Halia untuk pasaran dalam negeri dan eksport<br />digred berdasarkan ciri-ciri keseragaman<br />saiz,kesegaran,kerosakan dan kecacatan<br />berpandukan piawaian Sirim iaitu gred 1,2 dan<br />3. Terdapat 3 kumpulan saiz yang diukur dari<br />timbangan berat.(Lampiran 5 dan 6)<br /><br />vi) Pembungkusan<br /><br />Kotak ‘corrugated fireboard’ jenis teleskopik<br />yang berukuran 53 cm x 40 cm x 20 cm<br />dengan muatan 13.5 kg sesuai untuk pembungkusan halia yang dieksport. Kotak<br />tersebut mestilah mempunyai beberapa<br />tebukan di bahagian sisi memanjang dan satu<br />lubang pengudaraan di bahagian tengah<br />penutupnya bagi mengelakkan suhu halia di<br />dalamnya meningkat.<br /><br />vii) Penyimpanan sementara<br /><br />Sementara menunggu untuk hantaran, halia<br />yang telah siap dibungkus di dalam kotak<br />boleh disimpan pada suhu 10-15 ºC dengan<br />kelembapan bandingan 85-90%. Pada<br />keadaan penyimpanan ini, halia boleh tahan<br />selama 4-5 bulan tanpa menjejaskan mutunya.<br /><br />viii) Pengangkutan<br /><br />Pengangkutan dengan kapal laut lebih murah<br />berbanding dengan kapal terbang. Untuk<br />tujuan ini, kontena kargo yang berukuran 6.1<br />m (20 kaki) dan 12.2 m (40 kaki) masingmasing<br />boleh digunakan untuk pengisian kirakira<br />5 tan dan 10 tan halia.<br /><br />Bagi pengangkutan ke pelabuhan, kotak-kotak<br />yang berisi dengan halia perlu diangkut dengan<br />lori atau kontena yang bersuhu 10-15 ºC dan<br />kelembapan bandingan 85-90%. Kerja mengisikan kontena perlu dilakukan dengan<br />secepat mungkin untuk mengelakkan<br />peningkatan suhu yang boleh menjejaskan<br />mutu hantaran.<br /><br />2.1.7.4 Piawaian dan kawalan mutu<br /><br />Piawaian dan kawalan mutu diperlukan bagi<br />mewujudkan satu sistem pengendalian dan<br />pemasaran yang baik dan berkesan. Pengeksport<br />harus memastikan supaya halia yang dieksport<br />bermutu tinggi. Dengan kawalan yang rapi dan<br />teliti ketika menjalankan setiap operasi<br />pengendalian, matlamat ini boleh dicapai.<br />Untuk membolehkan halia memasuki pasaran luar,<br />setiap hantaran hendaklah disertai dengan sijil<br />fitosanitari (phytosanitary) yang dikeluarkan<br />disahkan oleh Jabatan Pertanian. Sijil ini diperoleh<br />setelah pemeriksaan yang teliti oleh Pegawai<br />Kuarantin semasa operasi pembungkusan bagi<br />memastikan ketiadaan sebarang perosak dan<br />penyakit.<br /><br />2.1.7.5 Kemudahan dan infrastruktur<br /><br />Pengendalian lepastuai halia untuk pengeksport<br />melibatkan satu rangkaian operasi khusus yang memerlukan sesuatu infrastruktur seperti bilik<br />sejuk untuk penyimpanan. Bagi ladang yang<br />besar, sebuah kompleks rumah penyediaan boleh<br />didirikan di kawasan ladang. Bagi pekebun kecil<br />pula, sebuah bangsal penyediaan yang dilengkapi<br />dengan rak untuk pengeringan dan perawatan,<br />meja pemilihan, meja penggredan, alat<br />penimbang, ruang menyimpan kotak, ruang<br />pembungkusan dan bekalan air bersih perlu<br />didirikan di kawasan kebun.<br /><br />Operasi-operasi yang dijalankan di rumah atau<br />bangsal penyediaan tersebut ialah pemilihan,<br />pembersihan, perawatan, penggredan,<br />pembungkusan dan pengisian ke dalam kotak.<br />Kotak-kotak yang berisi halia kemudiannya segera<br />diangkut ke kompleks bilik sejuk yang<br />berhampiran seperti kompleks yang dimiliki oleh<br />FAMA bagi penyimpanan sementara.<br /><br />2.1.8 Amalan Pemerosesan Minimum dan Pengilangan<br /><br />Pemprosesan minimum merupakan satu aktiviti lepastuai<br />yang mula mendapat tempat di pasaran sekarang. Sayur<br />yang diproses secara minimum merupakan produk yang<br />telah dilakukan pembersihan, pembuangan kulit atau<br />pemotongan/hirisan, rawatan kimia, pengeringan dan pembungkusan. Operasi yang dilakukan bergantung pada<br />jenis sayur. Bagi halia ia melibatkan operasi membersih<br />rizom,pembuangan kulit,hirisan,rendaman dalam larutan<br />kalsium klorida,pengeringan,pembungkusan dan penyimpan.<br />Halia yang di proses secara minumum sedia untuk terus di<br />gunakan untuk pemasakan. Melalui kaedah penyediaan yang<br />sesuai halia yang diproses secara minimum dapat di<br />kekalkan kesegarannya selama 4 minggu di suhu 2 C dan RH<br />85-90%.<br />Dari segi pengilangan, halia boleh diproses sebagai serbuk<br />halia, halia jeruk, minced ginger dan bahan perasa untuk<br />pelbagai makanan seperti sos, bakery dan jam serta<br />minuman buah-buahan dan teh yang mana<br />barangan/produk ini ada terdapat di pasaran luar negara.<br />Walau bagaimanapun, setakat ini perusahaan pemprosesan<br />halia di dalam negara masih lagi kecil dan terhad dari segi<br />produk dan tidak dibuat secara besar-besaran.<br /><br />2.1.9 Penyelidikan dan Pembangunan<br /><br />Penyelidikan oleh MARDI telah menghasilkan beberapa<br />teknologi bagi meningkat produktiviti halia. Teknologi<br />merangkumi aspek-aspek berikut:<br /><br />- Cara memperbaiki tanah bermasaalah seperti tanah<br /> gambut supaya sesuai untuk tanaman halia.<br /><br />- Amalan kultura dan agronomi seperti penyediaan<br /> tanah, jarak tanaman dan merumput.<br /><br />- Pembajaan di berbagai jenis tanah seperti tanah lomberliat dan tanah gambut.<br /><br />- Pengawalan serangga perosak dan penyakit.<br /><br />- Mekanisasi terutamanya dalam penyediaan<br /> tanah, pembajaan dan penyemburan kimia.<br /><br />- Pengendalian lepas tuai, penyimpanan,<br /> pembungkusan dan pengangkutan.<br /><br />- Teknologi pemprosesan.<br /><br />Dasar Petanian Negara ( DPN3 ) telah mengenalpasti<br />bidang-bidang penyelidikan yang perlu dititik beratkan oleh<br />MARDI demi untuk memajukan industri sayur-sayuran<br />termasuk halia. Di antara bidang-bidang penyelidikan<br />tersebut ialah:<br /><br />- Teknologi pengendalian lepas tuai.<br /><br />- Sistem pengeluaran persekitaran terkawal bagi<br /> sayur-sayuran temperat dan tropika.<br /><br />- Pengeluaran sayur-sayuran secara tanpa tanah.<br /><br />- Teknik Pengurusan Perosak Bersepadu (IPM) untuk<br /> berbagai jenis sayur-sayuran.<br /><br />- Mewujudkan ‘standards, grades and certification<br /> schemes’ untuk sayur-sayuran.<br /><br />3. ANALISA PASARAN<br /><br />3.1 Pasaran Domestik<br /><br />Mengikut FAMA permintaan halia segar di pasaran domestik pada<br />tahun 2002 di jangka 18,603 mt (Lampiran 7) sedangkan jangkaan<br />pengeluaran halia tempatan adalah 9233 mt. Jangkaan kekurangan<br />bekalan sebanyak 9370 mt di tampung oleh import dari negeri<br />China, Indonesia, Thailand, Myanmar, Hong Kong dan Vietnam.<br />Syer halia tua dan muda tempatan dalam pasaran domestik ialah<br />49.63%. Sumber utama bekalan halia tua dari Bukit Tinggi,<br />Pahang yang terkenal dengan halia Bentong dan dari<br />Sabah(Keningau dan Tambunan), manakala halia muda dari<br />Sepang Selangor ( varieti Sabah/Indonesia,). Setakat yang di<br />ketahui tidak ada halia muda di import dari luar negeri.<br /><br />3.1.1 Segmen Permintaan<br /><br />3.1.1.1 Permintaan isi rumah dan institusi<br /><br />Halia digunakan sebagi bahan perasa dalam<br />masakan pelbagai makanan lauk pauk dan<br />hidangan.Jangkaan penggunaan halia oleh isi<br />rumah dan institusi pada tahun 2002 adalah<br />10,972 tan metrik dan di jangka akan terus<br />meningkat ke14,227 tan metrik pada tahun 2006.<br /><br />3.1.1.2 Permintaan Kilang<br /><br />Jangkaan permintaan halia oleh pengilang adalah<br />banyak 198 tan metrik pada tahun 2002 Antara<br />hasil produk proses terdapat dalam pasaran ialah<br /><br />- Sos halia dari syarikat Amisan Product(M) Sdn<br /> Bhd., Kapar Perak<br /><br />- Halia minced dari Syarikat Bidor Kwong Heng<br /> Sdn. Bhd., Bidor Perak<br /><br />- Serbuk halia dari Syarikat Adillah Food<br /> Industies Sdn. Bhd., Kota Kinabalu, Sabah<br /><br />- Minuman herba halia dari Syarkat Vast Green<br /> Sdn. Bhd.,Petaling Jaya,Selangor<br /><br />- Chinese Ginger & Soy (untuk bahan tumis<br /> termasuk cendawan Shiitake) dari syarikat<br /> Merry Chef Food Sdn. Bhd Shah Alam Selangor<br /> yang memasarkan produk di bawah jenama<br /> TANPING.Produk diedarkan pasaraya seperti<br /> Cermat,Giant,Jaya Jusco,Tops Sogo,Savemart<br /> Xtra Super Cen di sekitar Kuala Lumpur, PJ<br /> dan Klang dan beberapa pasaraya di<br /> Seremban, Penang dan Ipoh.<br /><br />- Syarikat syarikat tersebut di dapati berdaftar di<br /> Matrade untuk tujuan eksport ke luar negara<br /> dan edaran dalam pasaran domestik .<br /><br />Cawangan Pengilangan IKS FAMA sedang<br />berusaha mempromosikan produk gula-gula madu<br />halia madu dan serbuk halia madu kepunyaan<br />syarikat Suhaimi Sdn Bhd Taiping Perak di dalam<br />pasaran tempatan. Tinjauan di pasar raya Giant<br />Shah Alam dan Xtra Klang mendapati halia<br />kering,ubatan herba termasuk halia, minuman<br />dan gula-gula halia turut di hasilkan dalam negeri<br />Permintaan kilang di ramalkan akan meningkat<br />347 tan metrik pada tahun 2006.<br /><br />3.1.2 Aliran Pemasaran<br /><br />Halia tua Bentong di percayai sebahgian besar nya di<br />eksport kerana mempunyai ciri saiz rizom yang lebih besar<br />di samping mempunyai rasa yang lebih pedas.Halia import<br />yang terdapat di pasaran tempatan juga turut di eksport<br />keluar negara. FAMA pernah mengeksport halia dari<br />Indonesia dan Cina serta halia Bentong dan dari Sabah ke<br />Rotterdam pada tahun 2000 dan 2001. Selain FAMA adalagi<br />seorang pengeksport halia yang berdaftar dengan Matrade<br />iaitu syarikat CED yang pernah menghantar halia Bentong<br />ke Belanda lima tahun lepas.Halia muda tempatan terbukti<br />dieksport ke UK.<br /><br />Bagi hasil proses produk jenama TANPING dari Malaysia<br />telah memasuk pasaran Brunei, Australia dan UK.Terdapat<br />juga produk dari Singapura minuman halia segar ,teh halia<br />dan teh serai halia di jual di pasar raya Malaysia.<br /><br />3.1.3 Kos Pemasaran<br /><br />Kebiasaannya kos pemasaran termasuk upah,<br />pembungkusan dan pengangkutan sayur-sayuran termasuk<br />halia segar dalam pasaran tempatan dianggarkan 7-10%.<br />Kos pemasaran eksport halia tua ke Rotterdam,Belanda<br />yang di lakukan FAMA pada Januari 2002 melalui laut ialah<br />USD 0.80(RM3.00)/kg atau USD 8.00(RM30.00) bagi<br />pembungkusan kotak 10kg.<br /><br />3.1.4 Harga , gred dan pembungkusan<br /><br />Gred bergantung kepada saiz rizom yang di ukur dari<br />timbangan berat dan rasa kepedasan Gred halia tua yang di<br />Fama seperti berikut;<br /><div style="text-align: center;">Gred Saiz<br /></div> 1 >250gm<br /><br /> 2 <250-150<br /><br /> 3 <150->100gm<br /><br />Umumnya halia tua dari Bentong lebih pedas serta<br />mempunyai rizom yang lebih besar dari segi ukuran garis<br />lintang (diameter) berbanding dari halia lain.Justu itu<br />harganya pun lebih tinggi Sebagai contoh tinjauan pada<br />20/7/2002 di pasar Borong Selayang di dapati harga borong<br />Gred 1 bagi halia Bentong adalah RM 5.25 /kg berbanding dengan halia Thailand RM3.00/kg dan Indonesia RM1.70/kg<br />bagi gred sama. Harga ladang halia Bentong adalah<br />RM4.25 bagi Gred 1.Marjin pengusha tanaman halia Bentong<br />tinggi sebanyak RM3.38 kerana kos pengeluaran halia<br />tersebut hanya di anggarkan RM 1.02/kg. Harga halia<br />Bentong tinggi kerana berlaku penggunaan oleh kaum<br />perempuan China selepas bersalin atas sebab menjaga<br />kesihatan. Halia import di bungkus dalam kotak 10 kg.<br /><br />Gred bagi halia muda juga bergantung pada saiz. Berat bagi<br />Gred 1 melebihi 300gm manakala berat bagi Gred 2 kurang<br />dari 300gm.Harga ladang bagi Gred 1 RM1.10/kg manakala<br />harga borong RM 3.25<br /><br />Di kalangan pemasar spesifikasi gred tersebut tidak di ikuti<br />sepenuhnya kerana terdapat halia yang luar saiz dalam<br />sesuatu saiz gred dengan kadar boleh melebehi 20% ,<br />termasuk dalam kotak halia import.<br />Hasil-hasil proses dari halia di jual pada harga yang berbeza<br />mengikut pelbagai bentuk dan saiz pembungkusan seperti<br />aluminium foil, packet, kotak,botol dan uncang.<br /><br />3.2 Pasaran antarabangsa<br /><br />3.2.1 Eksport<br /><br />Pada tahun 2000 eksport di pasaran dunia bagi halia ialah<br />226,743 mt bernilai USD 130, juta.(Lampiran 9) 10 negara<br />pengeksport utama dunia di dahului jauh dihadapan oleh China 49%, Thailand 14% Taiwan 7%, Indonesia 4%,Brazil<br />4%,India 4%,Belanda 3% Fiji 3% Nepal 2% dan Singapura<br />2%. Eksport Malaysia pada tahun tersebut hanya 189 tan<br />metrik bernilai USD 97,000 terutama ke Singapura(75%)<br />dan Amerika Syarikat (11%) (Lampiran 10). Ini bermakna<br />syer pasaran eksport Malaysia di dunia 0.08% sahaja<br />menjadikan Malaysia menduduki tempat ke-28 di pasaran<br />dunia. Walaupun kuantiti eksport dunia telah berkembang<br />sebanyak 8% dari tahun 1966-2000, namun pada tempoh<br />tersebut, eksport Malaysia merosot sebanyak 22% .<br />Pengeluaran di Semenanjung Malaysia berkurangan dari<br />54.3 hektar pada tahun 1996 ke 244 hektar pada tahun<br />2000.<br /><br />3.2.2 Import<br /><br />Import halia oleh negara pengimport pada tahun 2000<br />adalah sebanyak 247,112 tan bernilai US176.86 juta. Negara<br />Jepun merupakan negara pengimport yang jauh terbesar<br />dari negara lain dengan import sebanyak 104,379 tan<br />bernilai US 76.96 juta yang merupakan 42% dari jumlah<br />kuantiti import dunia. Negara kedua ialah Pakistan 11.6%<br />ketiga Amerika Syarikat 7.7%, keempat Emirat Arab Bersatu<br />4.8%, kelima United Kingdom 4.2%,keenam<br />Bangladesh,3.4% ketujuh Arab Saudi 3.3%,kelapan<br />Malaysia 3.1% dan 29 negara lain lain.<br /><br />Boleh di katakan bahawa 7 negara<br />berpotensi bagi pasaran eksport halia yang boleh di<br />tumpukan adalah Jepun, Pakistan, Amerika Syarikat, Emirat<br />Arab Bersatu, United Kingdom, Bangladesh dan Arab<br />Saudi.Di samping banyak pengunaan halia, negara-negara<br />berkenaan mencatatkan pertumbuhan import yang positif 5-<br />506% (1996-2000). Negara Singapura walaupun negara<br />pengimport utama Malaysia ketika ini tetapi kedudukannya<br />adalah cuma sebagai pengeksport semula.Syer pasaran kita<br />di Singapura ialah 142 tan iaitu cuma 1.9% sahaja<br />Sebanyak 39.5% dari import negara Singapura di eksport<br />semula. Eksport Malaysia ke USA pula hanya berjumlah 20<br />tan sahaja, sekadar 0.1% sahaja dari syer pasaran di<br />negara berkenaan. Didapati negara Eropah seperti Jerman, Perancis dan<br />Belanda bukanlah merupakan negara pasaran besar untuk<br />halia.<br /><br />3.2.4 Harga runcit<br /><br />Di dapati harga runcit halia segar mengikut Matrade harga<br />runcit halia segar di pasaran Belanda, UK dan Australia<br />seperi berikut;<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Jadual 7 : Harga runcit halia segar dipasaran luar negara</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Pasaran Harga runcit (RM/kg) Pembungkusan Negara Asal</span><br />Belanda 16.05 kotak Thailand<br /> 23.60( muda) Thailand<br />UK 31.00 (muda) Malaysia<br /> 36.60 (muda) Thailand<br />Australia 21.80 kotak Australia<br /><br /><br /><br />3.2.5 Halia proses<br /><br />Antara produk halia yang terdapat di pasaran dunia ialah<br />minyak halia, jeruk,oleoresin, halia kering/dehydrated dan<br />sebagai bahan ramuan untuk produk sabun,.ubatubatan/<br />kesihatan,minuman,kek,puding,jam dan sos<br />makanan.Negara-negara pengeluar yang mengusahakan<br />produk halia adalah seperti berikut:<br /><br /><div style="text-align: left;"> <span style="font-weight: bold;"><br /></span></div><span style="font-weight: bold;">Negara pengeluar Produk</span><br />1. China hirisan halia,minyak halia,minced green ginger in<br /> vegetable oildan ginger paste<br /><br />2. Filipina jeruk halia<br /><br />3. Thailand halia kering,jeruk dan minuman halia<br /><br />4 Malaysia sos perasa halia<br /><br />5. India minyak halia, oleoresin dan dehydrated ginger<br /><br />7. Singapura oleoresin dan minuman halia segera<br /><br />8 Hong Kong Jeruk dan minced ginger<br /><br />9 Canada Ginger spice liquid handsoap<br /><br />10 Australia Crush ginger,halia kering,jeruk bahan perasa minuman,<br /> jam, bakery confectionery, candy strawberry &<br /> conserve,sos dan halia serbuk.<br /> Ubat tablet dan kapsul<br /><br />Australia merupakan pengeluar yang besar di dunia bagi<br />produk halia diproses. Syarikat Buderim Ltd di yang mula<br />operasi 1943 merupakan pengeluar yang<br />besar,mengeluarkan hampir 100 produk halia proses yang<br />dipasarkan dipasaran utamanya di Amerika Syt dan di<br />Australia sendiri di bawah jenama Buderim Ginger. Ia<br />mengeluar dan memproses 40 % keperluan halia di Yandina,<br />Timur Selatan Queensland, Australia. Produk halia proses<br />yang terbaru dikeluarkan oleh Syarikat Buderin ialah<br />Strawberry bercampur ‘ginger conserve’ Keuntungan<br />sebelum cukai Syarikat Buderim pada tahun 2001, dijangka<br />Ringgit Australia 1.6 juta sedikit sebanyak menunjukkan pasaran halia diproses mempunyai prospek yang besar.<br />Syarikat Buderim mengariskan stategi pemasarannya seperti<br />berikut:<br /><br />- Memasarkan sendiri halia proses terus kepasaran<br /> Amerika Syarikat untuk mengelakkan pengguna ditipu<br /> dengan produk tiruan atau kualiti rendah.<br />- Memastikan bekalan berterusan sepanjang tahun dengan<br /> kualiti yang terjamin.<br />- Mempunyai sijil akreditasi ISO 9001 dan HACCP tentang<br /> keselamatan dan kualiti makanan.<br /><br />Di Australia satu pertiga (1/3) penduduknya guna jem halia<br />dalam resepi makanan harian mereka.<br />United Kingdom merupakan pengguna terbesar halia proses<br />di Barat diikuti oleh Jerman dan negara-negara Eropah lain.<br /><br />Buat masa ini halia yang ditanam secara organik menjadi<br />semakin diminati dipasaran UK, Eropah dan Amerika<br />Syarikat. Halia merupakan bahan campuran utama melebihi<br />50 % dalam ramuan perubatan menggunakan herba. Kajian<br />menunjukkan ubatan dari halia dapat mengurangkan kesan<br />pening kepala dan muntah lebih baik dari placebo.<br /><br />Seperti di Malaysia produk di proses dari halia di jual pada<br />harga yang berbeza mengikut pelbagai bentuk dan saiz<br />pembungkusan seperti packet kotak,botol dan uncang.<br /><br />Di jangka dengan perkembangan industri<br />makanan,minuman,ubatan dan sabun penggunaan halia<br />sebagai bahan akan juga turut berkembang.<br /><br /><span style="font-weight: bold;">4. ANALISA PESAING</span><br /><br />4.1 Pasaran domestik<br /><br />Jumlah halia yang di import oleh Malaysia pada tahun 2000<br />berjumlah 7,627 tan bernilai USD3.65 juta. Negara China<br />menguasai hampir tiga suku pasaran import halia kedalam negeri<br />di ikuti oleh Indonesia ,Thailand , Myanmar ,Hong Kong dan<br />Vietnam<br /><br /><span style="font-weight: bold;">Jadual 8 : Import halia Malaysia tahun 2000</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Pengeksport Kuantiti (tan) Nilai( ribu USD) (%)</span><br />China 5574 2910 73<br />Indonesia 1239 396 16<br />Thailand 536 231 7<br />Myanmar 169 57 2.2<br />Hong Kong 90 43 1.2<br />Vietnam 19 11 0.3<br />Jumlah 7,627 3,648 100<br /><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Jadual 9 : Perbandingan nilai-nilai import halia, Malaysia</span><br /><br /><span style="font-weight: bold;">Pengeksport Nilai import(US/tan) Nilai import(RM/kilo)</span><br />China 522 1.97<br />Indonesia 320 1.20<br />Thailand 431 1.60<br />Myanmar 337 1.80<br />Hong Kong 478 1.80<br />Vietnam 579 2.10<br /><br /><br /><br /><br /><br /><div style="text-align: center;"><br /></div>Fazul Hamjahhttp://www.blogger.com/profile/14471597290895780004noreply@blogger.com6